ПРОФЕСІЙНІ ОРІЄНТИРИ СТАРШОКЛАСНИКІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЯК ОСНОВА СВІДОМОГО ВИБОРУ ПРОФЕСІЇ

Автор(и)

  • Віктор КАВЕЦЬКИЙ
  • Дарина ТАТАРУК

Ключові слова:

оптант, професійне самовизначення, соціально-професійні орієнтири, мотиви вибору професії

Анотація

У статті «Соціально-професійні орієнтири старшокласників закладів загальної середньої освіти як основа свідомого вибору професії» досліджено особливості формування позицій оптантів щодо питань, пов’язаних з вибором напряму професійної самореалізації. Наголошено на тому, що структурні суспільні перетворення потребують якісно нового підходу до організації профорієнтаційної діяльності в освітніх закладах. Зазначено, що при створенні умов для забезпечення високого рівня готовності до вибору професії учнями, необхідно враховувати ставлення самих оптантів до даної проблеми. Тож метою було проаналізувати динаміку розвитку соціально-професійних орієнтирів старшокласників як основи свідомого професійного самовизначення. В статті висвітлено підходи до окреслення сутності професійного самовизначення як цілісного процесу, наведено його основні показники на стадії оптації та критерії для визначення ступеня готовності оптантів до вибору фаху. Визначено мотиваційну основу професійного самовизначення як систему стимулів, що спонукають особистість на реалізацію потреби в професійній самореалізації. Виокремлено чинники, під впливом яких формується ставлення до тих чи інших професій.

У статті наведені результати анкетних опитувань  старшокласників Тернопільської області проведених в 2011, 2014, 2017 і 2020 роках, що дало змогу проаналізувати динаміку формування позицій оптантів щодо питань, пов’язаних з вибором напряму професійної самореалізації, у часовому розрізі. Визначено найпрестижніші, з точки зору оптантів, професії а також вплив ставлення до того чи іншого фаху на вибір подальшого професійного шляху. Досліджено зміни в уподобаннях оптантів крізь призму років. Наведено перелік найбажаніших, з точки зору учнів, напрямів подальшої професійної самореалізації а також виокремлено професії, попит на які серед оптантів спадає або зростає з часом. Детально проаналізовано мотиваційну основу професійного самовизначення, зокрема, визначено провідні мотиви вибору фаху учнями 9-го і 11-класу  та досліджено зміни у формуванні мотиваційного ядра професійного самовизначення упродовж досліджуваних періодів. Проаналізовано найвагоміші чинники впливу на професійне самовизначення учнів та налаштованість оптантів на обстоювання самостійності свого вибору.

Біографії авторів

Віктор КАВЕЦЬКИЙ

м. Тернопіль, Україна

Дарина ТАТАРУК

м. Хмельницький, Україна

Посилання

Кавецький В. Є. Особливості соціально-професійних орієнтирів учнів ЗЗСО. Педагогічна компаративістика і міжнародна освіта 2020: глобалізований простір інновацій: матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф., Київ, 28 трав. 2020 р. / НАПН України, Ін-т педагогіки НАПН України ; за заг. ред. О. І. Локшиної. Київ; Біла Церква. Авторитет. 2020. С. 212–214.

Мачуська І. М. Дослідження рівня готовності до професійного самовизначення учнів старшого шкільного віку. Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. Випуск 16. Книга 2. 2012. С. 302‒312.

Радчук Г. К. Особистісне та професійне самовизначення як чинник професійного становлення особистості. Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. 2012. Вип. 5. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vnadps_2012_5_47

Ребуха Л. З. Готовність вчителів-гуманітаріїв до профорієнтаційної роботи у закладах загальної середньої освіти. Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Серія: Педагогічні науки, 2022. №1(349). Ч.1. С. 185‒194.

Федоренко Л. П. Психологічні детермінанти професійного самовизначення старшокласників. Науковий часопис національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 12 : Психологічні науки. 2018. Вип. 7. С. 143‒149.

Фрадинська А. П. Свідомий вибір професії як головна проблема сучасної молоді. Збірник наукових праць Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна». 2010. № 2. С. 135‒139.

##submission.downloads##

Опубліковано

16-07-2022

Як цитувати

КАВЕЦЬКИЙ, В. ., & ТАТАРУК, Д. . (2022). ПРОФЕСІЙНІ ОРІЄНТИРИ СТАРШОКЛАСНИКІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЯК ОСНОВА СВІДОМОГО ВИБОРУ ПРОФЕСІЇ. ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, (2), 66–76. вилучено із http://gsip.wunu.edu.ua/index.php/gsipua/article/view/51