ЛИТВА-УКРАЇНА: ІСТОРИЧНА ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІСТЬ ТА СУЧАСНІ РЕАЛІЇ

Автор(и)

Ключові слова:

Україна, Литовська Республіка, зовнішня політика, міжнародні відносини, Європейський Союз

Анотація

Анотація. У статті зазначено, що литовсько-українські відносини посідають важливе місце у національній історії обох держав та загальноєвропейському історичному процесі.

Проаналізовано міждержавні політичні взаємини, що формують загальні тенденції двосторонньої співпраці. Показано значення зв’язків між українським та литовським громадянськими суспільствами з бачення стимулів до демократичних перетворень та європейського вибору нашої країни.

Здобуття Україною державної незалежності розкрило нові можливості для співпраці з державами світу, однією з яких стала Литовська Республіка, традиція відносин з котрою сягає епохи середньовіччя. З іншого боку, наявність спільності в позиціях України та Литви з широкого кола питань зовнішньої політики, насамперед безпекової політики та питання вразливості до російського політичного втручання сприяли доволі швидкому налагодженню діалогу між двома країнами. Стартовий етап розвитку після проголошення незалежності обох держав виявився багато в чому схожим як у внутрішній, так і в зовнішній політиці. Проте, обидві держави пішли своїми шляхами у реалізації зовнішньополітичних цілей. Наприкінці радянської епохи в литовському суспільстві хоч і висувалося кілька можливих варіантів щодо майбутнього зовнішньополітичного статусу країни, всі політичні сили були єдині у питаннях щодо «повернення до Європи».

Геополітичний простір визначив ключові параметри діяльності України та Литви на міжнародному рівні. Перебування у сфері зацікавленості США, ЄС та росії диктує обом державам необхідність геополітичного вибору. Зрозуміло, що цей вибір є визначальним для перспектив розвитку. У даному контексті своєчасно та слід брати до уваги практику Литовської Республіки, у якій консенсус політичних сил відносно проблем зовнішньополітичної орієнтації держави був досягнутий практично відразу після проголошення незалежності.

З’ясовано, що політичні зв’язки України та Литви пройшли за своїми темпами швидку еволюцію, хоча стартовий момент не був досить динамічним. Після встановлення дипломатичних відносин, політичні взаємини між двома країнами перебували у стані певного політичного «затишшя», пов’язаного, перш за все, зі складною внутрішньополітичною ситуацією у Литві та інтересом її колишнього керівництва  до західного вектору зовнішньої політики.

Посилання

Бумблаускас А., Ейдинтас А., Кулакаускас А., Тамошайтис М. Історія Литви кожному (науково-популярне видання). К.: Видавець ТОВ «Балтія-Друк», 2018. 424 с.

Вернадский Г. Начертание русской истории. М. : Алгоритм, 2008. 331 с.

Ганус С., Шелемончак В. Балтійський вектор зовнішньої політики України: досвід і перспективи // Міжнародні відносини і зовнішня політика незалежної України : (зб. науково-методичних праць на допомогу студентам та учням шкіл). Ужгород, 2005. С. 47–77.

Дацків І. Візняк Я. Публічна дипломатія в українсько–литовських відносинах (кінець ХХ – початок ХХІ ст.) // Актуальні проблеми сучасних міжнародних відносин. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. 05-06 листопада 2021 р., м. Дніпро. / ред. кол.: І.В. Іщенко, І.К. Головко, П.Г. Петров. Дніпро: ПрінтДім, 2021, С. 274–279.

Замікула М. О. Україно-литовські відносини у контексті євроатлантичних процесів в Східній Європі // Вісник Наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. 2008. Вип. 1. c. 55–60.

ІАУ МЗС України, ф. 8. Посольство України в Литовській Республіці. Оп. 145, спр. 7 (120). Військові питання. 28 арк.

ІАУ МЗС України, ф. 8. Посольство України в Литовській Республіці. Оп. 145, спр.17 (110/1). Взаємовідносини з Євросоюзом. 150 арк.

Кононенко Н. Балабан Р. Україна – Прибалтика: вектори співпраці // Людина і політика. 2000. № 4. С.10–16.

Кучерук О. Україна і Литва. Епізоди спільної історії. К.: Видавництво «Залізний тато», 2019. 118 с.

Литвин В. Пам’ятник Тарасу Шевченку у Вільнюсі є символом українсько-литовської спільної історії, спільної долі – це символ і нашого світлого майбутнього Офіційний сайт Верховної Ради України. URL : http: //portal.rada.gov.ua.

Лукачук О. Діяльність Надзвичайних та повноважних Послів Литовської Республіки в Україні у 1996–2020 рр.: «річпосполитський вектор». Синергія гравців у сфері реалізації культурної дипломатії в Україні. Київ, 2020. С. 178–186.

Марценюк Р. Військова співпраця України та країн Балтії (1991–2017) // Європейські історичні студії. 2017. № 8. С. 165–220.

Матвієнко В.М. Політика УНР та Української держави щодо новопосталих державних утворень на території колишньої Російської імперії (1917–1921 рр.) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра іст. наук : спец. 07.00.02 всесвітня історія. К., 2003. 40 с.

Пріцак О. Шевченко пророк. К. : АН України Ін-т укр. археографії, 1993. 38 с.

Тищенко К. Литва на Сіверщині. Топонімічні свідчення // Пам’ятки України. 2001. № 1. C.104–117.

Туряниця І. Українсько-литовське міждержавне співробітництво у політичній сфері (1991–2004 рр.). Мандрівець. 2013. № 6. С. 41–45.

Туряниця І. А. Балтійський фактор зовнішньої політики України (на прикладі Литовської Республіки). Наукові праці. 2014. Том 227, Вип. 215. С. 60–63.

Угода між Урядом України і Урядом Литовської Республіки про співробітництво в галузі освіти, науки та культури // Поточний архів Міністерства культури Литовської Республіки. Спр. 01–04.

Gyventojų skaičius. Požymiai: statistiniai rodikliai ir mėnuo / Lietuvos statistikos departamentas. URL : http: //www.stat.gov.lt

Lithuania. An Outline. – Third edition. Vilnius : «Artlora», 2002. 229 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

05-06-2024

Як цитувати

ВІЗНЯК, Я. . (2024). ЛИТВА-УКРАЇНА: ІСТОРИЧНА ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІСТЬ ТА СУЧАСНІ РЕАЛІЇ. ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, (1 (7), 31–41. вилучено із http://gsip.wunu.edu.ua/index.php/gsipua/article/view/192