ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ У ЄВРОПЕЙСЬКУ СИСТЕМУ ОСВІТИ НА ПОЧАТКУ ХХІ СТ. КРІЗЬ ПРИЗМУ СПІВПРАЦІ З ЄВРОПЕЙСЬКИМ ФОНДОМ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Леся АЛЕКСІЄВЕЦЬ
  • Тетяна ПЕТРИК
  • Юрій ПЕТРИК

Ключові слова:

Україна, освіта, Європейський фонд освіти, європейська інтеграція, новітня історія України

Анотація

Анотація. У статті висвітлено співпрацю України з Європейським фондом освіти на початку ХХІ ст. Відзначено важливість інтеграції України у структури Європейського Союзу через активну участь у програмах Європейського фонду освіти, оскільки Україна знаходиться на шляху до Європейського Союзу та набула статус країни-кандидата на членство в Європейському Союзі. Описано проєкти, які були реалізовані за співпраці між Міністерством освіти і науки України та Європейським освітнім фондом. Співпраця ґрунтується на таких напрямках, як безперервне навчання, вдосконалення професійних якостей, визначення необхідності у компетентностях і працевлаштуванні, навчання у веденні бізнесу, удосконалення професійної освіти, системне адміністрування і забезпечення коштами, участь у Туринському процесі. Серед проєктів, що реалізовувалися протягом 2011–2020 років, виділяються «Покращення системи професійно-технічної освіти шляхом прогнозування й адаптування вмінь та навичок, соціального партнерства та оптимізації використання ресурсів» (2011–2013), «PRIME: прогнозування впливу реформ у галузі професійної освіти та підготовки робітничих кадрів» (2014–2015), «Навчання на виробництві» (2015–2017), «Децентралізація професійно-технічної освіти в Україні – поштовх до дій» (2016), «Державно-приватне партнерство у розвитку професійної освіти» (2018–2019), «Підвищення ефективності регіональних мереж ПТО: спільна робота над створенням Центрів професійної досконалості в Україні» (2019), «Реформування обласних мереж професійної (професійно-технічної) освіти в Україні: запровадження автономії та звітності закладів професійної (професійно-технічної) освіти» (2019–2020). Висвітлено основні вектори цих проєктів, проаналізовано їхні основні складові, розглянуто ключові аспекти реалізації проєктів, проаналізовано головні компоненти, що входять у  їх структуру. З’ясовано особливості реалізації згаданих проєктів у контексті співпраці Європейського фонду освіти з Міністерством освіти і науки України, тенденції їх реалізації та впровадження. Розглянуто роль взаємодії між Міністерством освіти і науки України та Європейським освітнім фондом як важливий фактор для інтеграції України у європейську систему освіти та визначено перспективи цього співробітництва.

Біографії авторів

Леся АЛЕКСІЄВЕЦЬ

Тернопіль

Тетяна ПЕТРИК

Тернопіль

Юрій ПЕТРИК

Тернопіль

Посилання

58 млн євро виділено на створення Центрів професійної досконалості у профтехах. URL: https://mon.gov.ua/ua/news/58-mln-yevro-vidileno-na-stvorennya-centriv-profesijnoyi-doskonalosti-u-proftehah.

ВРУ ратифікувала угоду щодо розбудови Центрів професійної досконалості на суму 58 млн євро. https://mon.gov.ua/ua/news/vru-ratifikuvala-ugodu-shodo-rozbudovi-centriv-profesijnoyi-doskonalosti-na-sumu-58-mln-yevro.

Державно-приватне партнерство. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/profesijno-tehnichna-osvita/reforma-profesijnoyi-osviti/derzhavno-privatne-partnerstvo-ta-dualna-osvita/derzhavno-privatne-partnerstvo.

Децентралізація професійно-технічної освіти в Україні – поштовх до дій. Зелена книга для спрямування обговорень на тему реформ та розвитку потенціалу, необхідних для побудови досконалої та привабливої системи професійної освіти в Україні. / Європейський фонд освіти, Міністерство освіти і науки України, 2016. 44 с.

Європейська інтеграція. URL: https://mon.gov.ua/ua/ministerstvo/diyalnist/mizhnarodna-dilnist/yevropejska-integraciya.

Європейський фонд освіти. URL: https://mon.gov.ua/ua/ministerstvo/diyalnist/mizhnarodna-dilnist/yevropejska-integraciya/spivpracya-z-yevropejskim-fondom-osviti.

Модель сучасного закладу професійно-технічної освіти на прикладі Дніпровського центру професійно-технічної освіти, Дніпро, 2017. 31 с.

Регіональні ради професійної освіти в Україні. Пропозиція Методичних рекомендацій щодо їх організації і функціонування. / Європейський фонд освіти, Міністерство освіти і науки України, 2017. 42 с.

Фінансово-економічне обґрунтування за проєктом «Створення Центрів професійної досконалості». / Міністерство освіти і науки України, 30 с.

Якісна професійна освіта сприятиме соціально-економічному та регіональному розвитку України. URL: https://pon.org.ua/novyny/5562-yaksna-profesyna-osvta-spriyatime-socalno-ekonomchnomu-ta-regonalnomu-rozvitku-ukrayini.html.

PRIME: прогнозування впливу реформ у галузі професійно-технічної освіти. URL: https://mon.gov.ua/ua/news/usi-novivni-povidomlennya-2015-09-10-prime-prognozuvannya-vplivu-reform-u-galuzi-profesijno-texnichnoyi-osviti.

Where we work. URL: https://www.etf.europa.eu/en/where-we-work?field_related_regions_target_id_verf=All

Where we work. Ukraine. URL: https://www.etf.europa.eu/en/where-we-work/countries/ukraine.

##submission.downloads##

Опубліковано

27-02-2024

Як цитувати

АЛЕКСІЄВЕЦЬ, Л. ., ПЕТРИК, Т. ., & ПЕТРИК, Ю. . (2024). ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ У ЄВРОПЕЙСЬКУ СИСТЕМУ ОСВІТИ НА ПОЧАТКУ ХХІ СТ. КРІЗЬ ПРИЗМУ СПІВПРАЦІ З ЄВРОПЕЙСЬКИМ ФОНДОМ ОСВІТИ. ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, (1), 71–82. вилучено із http://gsip.wunu.edu.ua/index.php/gsipua/article/view/152