СПЕЦИФІКА РОЗРОБКИ СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ ГРАФІЧНОЇ ГРАМОТНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ: ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ-БЛОКІВ - ТИМЧУК, Андрій (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
Розробка та проєктування структурно-функціональної моделі в межах дослідження, спрямовані на вирішення науково-практичної проблеми: визначення теоретичних основ та практичних механізмів формування графічної грамотності майбутніх педагогів професійного навчання шляхом реалізації блоків структурно-функціональної моделі в освітньому процесі педагогічних ЗВО. Особливості проєктування анонсованої моделі полягають у презентуванні досліджуваного процесу як сукупності блоків-елементів, кожен з яких визначає логіку наукового пошуку. Процес формування графічної грамотності педагогів професійного навчання в середовищі ЗВО представлений у вигляді структурно-функціональної моделі, що містить цільовий, теоретико-методологічний, організаційно-змістовний, контрольно-оцінний та результативний блоки. Цільовий блок моделі спирається на вимоги державних освітніх стандартів та соціальне замовлення. Теоретико-методологічний блок моделі відображає сукупність підходів (системного, особистісно-орієнтованого, діяльнісного, середовищного) та принципів (системності та послідовності, професійної спрямованості, цілісності, безперервності, діяльності, саморозвитку, єдності теорії та практики, принцип свідомості та активності студентів, принцип наочності), які застосовувались в межах дослідження. Організаційно-змістовний блок відбиває сукупність етапів та організаційних умов формування досліджуваного феномену шляхом створення та реалізації спеціального цифрового навчально-методичного забезпечення. Впровадження у процес навчання цифрових технологій дозволяє персоніфікувати навчальний процес, реалізувати принцип наочності за рахунок застосування мультимедійних технологій, мультимедійного навчального посібника та навчального відеоконтенту. Контрольно-оцінний та результативний блоки анонсованої структурно-функціональної моделі містять компонентно-критеріальну структуру графічної грамотності майбутніх педагогів професійного навчання та результат дослідження, тобто її сформованість за визначеними рівнями. Результати здійсненої роботи дають змогу припустити, що ця модель є ефективним інструментом для вирішення виявлених протиріч між вимогами цифрового суспільства та поточним рівнем графічної грамотності майбутніх педагогів професійного навчання. Презентована структурно-функціональна модель є науково обґрунтованим засобом вирішенням поставленої проблеми, відкриваючи нові перспективи для модернізації підготовки педагогічних кадрів відповідно до викликів інформаційного століття.