КЛЮЧОВІ ЦИФРОВІ НАВИЧКИ ХХІ СТОЛІТТЯ У СТРУКТУРІ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СОЦІОНОМІЧНОЇ СФЕРИ - САВІЦЬКА, Вікторія (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
У статті актуалізовано, що в сучасну епоху цифровізації цифрові навички стали фундаментальними. Розуміння того, як використовувати технології та орієнтуватися в них стає життєво необхідним скрізь: від онлайн-освіти до цифрових робочих просторів і соціальних мереж. Метою статті визначено теоретичне обґрунтування змісту, структури та значущості ключових цифрових навичок ХХІ-го століття як складової професійної компетентності майбутніх фахівців соціономічної сфери, а також визначення їхнього впливу на готовність здобувачів освіти ефективно діяти в умовах цифрової трансформації суспільства та професійної діяльності. Навички ХХІ-го століття розглянуто як набір вмінь та компетентностей, необхідних для успіху в сучасному світі. Ці навички часто називають «м’якими навичками», які охоплюють критичне мислення, уміння вирішення проблем, комунікацію, співпрацю, креативність, цифрову грамотність та культурну обізнаність. Встановлено, що в цифровому просторі ці навички дещо видозмінюються. На основі аналізу наукової літератури класифіковано цифрові навички XXI-го століття у структурі професійної компетентності майбутніх фахівців соціономічної сфери: технічні навички (використання цифрових пристроїв та програмного забезпечення); інформаційно-цифрові навички (пошук, оцінка, організація та критична обробка інформації); цифрові комунікативні навички (ефективна онлайн-комунікація та створення соціальних зв’язків); цифрові навички співпраці (робота в команді та спільні проєкти в цифровому середовищі); цифрові навички критичного мислення (аналіз та оцінка інформації для прийняття рішень); креативні цифрові навички (створення цифрового контенту та інноваційних рішень); цифрові навички вирішення проблем (пошук ефективних рішень у нових або складних ситуаціях). Узагальнено, що ключові цифрові навички XXI століття формують фундамент професійної компетентності майбутніх фахівців соціономічної сфери, дають змогу ефективно комунікувати, аналізувати та обробляти великі обсяги інформації, створювати цифровий контент, співпрацювати у віртуальних командах, критично оцінювати дані та приймати обґрунтовані рішення.