АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ У КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ - БИГАР, Ганна (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
Академічна доброчесність є ключовим чинником якості освіти, що відображає чесність, довіру та етичну поведінку. Сприяння належній академічній практиці є важливим не лише саме по собі, це також засіб для покращення навчання та забезпечення справедливого оцінювання у вищій освіті, а також перший крок до розвитку доброчесності досліджень. У статті розглянуто феномен академічної доброчесності як ключової засади функціонування сучасної системи вищої освіти. Розкрито зміст поняття академічної доброчесності, що охоплює етичні норми, професійні стандарти та правила поведінки для всіх учасників академічної спільноти – студентів, викладачів, дослідників і адміністрації. Проаналізовано етичні, правові та інституційні аспекти академічної доброчесності, підкреслюючи її значення для якості освіти, довіри суспільства та справедливості в академічному середовищі. Окреслено різноманітність академічної недоброчесності (плагіат, фальсифікація даних, використання несправедливих переваг тощо) та її вплив на якість освіти та довіру суспільства до результатів наукової й освітньої діяльності. Обґрунтовано, що стрімке розширення вищої освіти та розвиток цифрових технологій посилюють ризики нечесної поведінки, що зумовлює актуальність впровадження освітніх програм, спрямованих на формування культури доброчесності. Представлено міжнародний досвід таких ініціатив, де використовуються онлайн-курси, тренінги, рольові ігри та етичні дискусії. Встановлено, що в Європейському освітньому просторі підтримка культури доброчесності, формування спільних підходів, обмін практиками та підвищення якості управління доброчесністю в університетах забезпечують Європейська мережа академічної доброчесності (ENAI), платформа ETINED та Британське агентство із забезпечення якості освіти (QAA). Проаналізовано нормативно-правове регулювання в ЄС. Актуалізовано важливість комплексних стратегій – освітніх програм, інституційної підтримки, чітких механізмів санкцій і національних нормативних рамок – для формування та зміцнення культури академічної доброчесності в умовах сучасних викликів. У статті доведено, що академічна доброчесність є ключовою умовою сталого розвитку освітніх систем та збереження довіри до науки і вищої освіти.