ЕВОЛЮЦІЯ ПОЖЕЖНОЇ ОХОРОНИ ЧЕРНІВЦІВ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД: ІНСТИТУЦІЙНІ ЗМІНИ, ТЕХНІЧНИЙ РОЗВИТОК І РОЛЬ ДОБРОВІЛЬНИХ ТОВАРИСТВ - БАБЧУК, Сергій (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
У статті досліджується розвиток пожежної охорони в Чернівцях у період румунського правління (1918–1939 рр.) у контексті переходу від австрійської моделі громадських товариств до централізованої воєнізованої системи. Проаналізовано організаційні, технічні та соціальні зміни, що відбулися у міській пожежній службі, зокрема процес воєнізації, технічну модернізацію та запровадження систем сигналізації. Особливу увагу приділено ролі добровільних пожежних товариств «Січ» і «Аркашул» у збереженні тяглості традицій. Порівняльний аналіз із австрійським періодом дозволяє визначити, що румунська адміністрація трансформувала пожежну охорону в елемент державного контролю, водночас зберігаючи окремі елементи попередньої системи. На основі архівних матеріалів розкрито фінансові, організаційні та кадрові аспекти діяльності чернівецької пожежної команди.