ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ ПРОЄКТНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ БАКАЛАВРІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ (ТРАНСПОРТ) - КОВАЛЬЧУК, Богдан (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
У статті розкрито цілісну структуру проєктної компетентності як фундаментальної складової професійної компетентності бакалаврів професійної освіти (транспорт), що забезпечує їхню готовність до успішної проєктно-конструкторської та організаційно-технологічної діяльності в умовах сучасних викликів галузі. Розглянуто проєктну компетентність бакалаврів професійної освіти (транспорт) як інтегровану якість, що відображає здатність здійснювати цілеспрямовану, науково обґрунтовану та технологічно коректну проєктну діяльність у професійно-педагогічній та транспортній галузі. Структурними компонентами проєктної компетентності бакалаврів професійної освіти (транспорт) визначено: мотиваційно-ціннісний компонент – визначає внутрішню готовність студентів до виконання проєктної діяльності та їхнє ставлення до професії; когнітивний компонент – характеризує систему знань, необхідних для здійснення професійного проєктування у транспортній сфері; операційно-діяльнісний компонент – практична готовність студентів виконувати проєктні завдання різної складності; рефлексивно-оцінювальний компонент, що характеризує здатність аналізувати якість власної проєктної діяльності, оцінювати результативність упроваджених рішень і визначати напрями вдосконалення. З урахуванням структури проєктної компетентності бакалаврів професійної освіти (транспорт) запропоновано етапи її формування: мотиваційний (закріплення потреби майбутніх ППН до освоєння проєктної діяльності), інформаційний (формування уявлень щодо особливостей проєктної діяльності, перспективах та можливостях використання методу проєктів у професійно-педагогічній практиці у транспортній галузі), діяльнісний (відпрацювання на практиці отриманих знань, активне залучення у проєктну діяльність), оцінний (моніторингу динаміки сформованості проєктної компетентності, виявлення наявних дефіцитів та їхня мінімізація). Узагальнено, що сформована проєктна компетентність забезпечує готовність бакалаврів професійної освіти (транспорт) до самостійного прийняття інженерних і педагогічно орієнтованих рішень, оптимізації транспортних процесів, впровадження інновацій в підготовку кваліфікованих робітників транспортної галузі та виконання професійної діяльності в умовах динамічного розвитку транспортної інфраструктури й сучасних технологій.