ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДЖЕННЯ ІСТОРІЇ НАЦІОНАЛІСТИЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ (СЕРЕДИНА 1940 х – ПОЧАТОК 1990-х рр.) - КОСТИЛЄВА, Світлана; АКИМЕНКО, Катерина (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
У статті здійснено аналіз джерельної бази дослідження історії націоналістичних організацій української діаспори (середина 1940-х – початок 1990-х рр..), її структури та інформаційного потенціалу. Запропоновано систематизацію джерел за ознакою походження та виділено три великі групи: 1) джерела й пам`ятки, створені українськими націоналістичними організаціям; 2) джерела та матеріали української діаспори (ненаціоналістичної); 3) документи радянських державних органів. Доведено важливість використання архівних матеріалів Центрального державного архіву громадських об’єднань та україніки (ЦДАГОУ), Галузевого Державного Архіву Служби Безпеки України (ГДА СБУ) та Архіву Організації Українських Націоналістів Української Інформаційної Служби в Лондоні у поєднанні з періодикою, опублікованими джерелами та електронними інформаційними ресурсами для ґрунтовної і достовірної реконструкції структури націоналістичного руху поза межами України, вивчення його ідеологічних основ та напрямків діяльності. Підкреслено необхідність критичного аналізу джерел, врахування суб’єктивності їх змісту, що пов’язано з певною світоглядною парадигмою та ідеологічними протистояннями, в яких перебували творці історичних пам’яток. Для уникнення однобічної інтерпретації історичних фактів пропонується зіставлення інформації, що походить з трьох осередків: від націоналістичних організацій, від інших об’єднань української діаспори, з якими вони взаємодіяли, та від радянських органів влади, з якими вони перебували у протистоянні. Акцентовано увагу, що фундаментальними джерелами для дослідження є офіційні програмні документи націоналістичних організацій, які були видані ними за результатом діяльності керівних органів. У них викладено ідеологічні основи націоналістичного руху, цілі діяльності організацій та способи їхньої реалізації. Підкреслено джерельний потенціал періодики націоналістичних організацій. Видання дозволяють заповнити інформаційні прогалини, що виникли у зв’язку з нерівномірністю документальних джерел. Періодика надає можливість детальніше дослідити такі аспекти історії націоналістичних організацій: видавнича діяльність, комеморативні практики, політичні акції, трансформація ідеології.