ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СПАДЩИНИ КНЯЗІВ ОСТРОЗЬКИХ У КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - ДОБРОВОЛЬСЬКА, Вікторія (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
У статті досліджується військово-патріотичний потенціал спадщини князів Острозьких у контексті сучасної російсько-української війни. Постановка проблеми зумовлена потребою не лише у забезпеченні обороноздатності держави, а й у зміцненні духовно-ціннісних основ українського суспільства, формуванні стійкої національної ідентичності та розвитку військово-патріотичного виховання. Особливу актуальність тема набуває в умовах гібридної війни, де поряд із збройним протистоянням активно використовуються інформаційні, культурні та символічні засоби впливу, що підкреслює значення історичної спадщини як джерела легітимації сучасної боротьби та консолідації нації. У центрі уваги – діяльність князів Костянтина Івановича та Василя-Костянтина Острозьких у XV–XVII століттях, яка поєднувала оборонну, політичну та культурно-освітню функції. Аналіз історичних джерел і сучасних досліджень дозволяє виявити, що їхня військова організація, стратегічне мислення та оборонні практики створювали комплекс патріотичного потенціалу, який сприяв захисту українських земель, формуванню моральних цінностей та консолідації суспільства. Важливе місце у статті відведено культурно-освітній спадщині династії, зокрема діяльності Острозької академії, заснованої князем Василем-Костянтином Острозьким, що забезпечувала збереження православної традиції, розвиток національної самосвідомості та підґрунтя для морально-патріотичного виховання. Особлива увага приділяється актуалізації спадщини Острозьких у сучасних військово-патріотичних практиках, зокрема у діяльності 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького. Досліджуються історичні передумови формування підрозділу, його участь у ключових операціях російсько-української війни – обороні Києва, Харківському контрнаступі, боях за Сєверодонецьк, звільненні Ізюма та тривалих боях за Бахмут. Аналіз бойових досягнень, символіки та патріотично-виховних практик бригади демонструє, як історична спадщина трансформується у сучасний військово-патріотичний дискурс, сприяє формуванню морально-психологічної стійкості військових і консолідації суспільства. У статті окреслено потенціал спадщини князів Острозьких як джерела національної ідентичності, морального виховання та символічного підкріплення обороноздатності держави. Поєднання історичних традицій, культурно-освітньої спадщини та сучасних військово-патріотичних практик створює ефективний механізм зміцнення патріотизму, бойового духу та суспільної стійкості в умовах сучасних викликів російсько-української війни.