СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - КУЧАЙ, Олександр; ДЕМ’ЯНЮК, Антоніна (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2022)
У статті висвітлено засади становлення і розвитку дистанційного навчання, що передбачає наявність фізичного відокремлення викладачів і студентів під час освітнього процесу з використанням різних технологій задля полегшення та спрощення спілкування між викладачем і студентом та між студентами. Встановлено, що успішна реалізація дистанційних форм навчання має велику залежність від упорядкованого впровадження та послідовного застосування сукупності методів і процесів, що забезпечують онлайн доступність до навчальних матеріалів на засадах інтерактивної взаємодії учасників освітнього процесу. Дослідження розвитку дистанційного навчання в Україні дозволило виокремити наступні його етапи: у 2002 р. запроваджено експеримент з дистанційного навчання; у 2003 р. прийнята Програма розвитку системи дистанційного навчання на 20004–2006 рр.; у 2004 р. розроблене перше Положення про дистанційне навчання; у 2013 р. затверджено нове Положення про дистанційне навчання з урахуванням розвитку сучасних технологій та Концепція розвитку дистанційної освіти в Україні. Відповідно до зазначених нормативних документів, сформульовано визначення терміну «дистанційне навчання». Визначено, що технології дистанційного навчання – це сукупність методів, форм і засобів взаємодії учасників освітнього процесу в процесі самостійного засвоєння певного масиву знань при здійсненні відповідного контролю за їх засвоєнням. Систематизовано інформаційні технології дистанційного навчання з подальшим їх виокремленням на презентаційні форми навчальних матеріалів, методи доставки навчальних матеріалів, види взаємодії учасників освітнього процесу. Охарактеризовано структуру дистанційного навчання з використанням таких онлайн-сервісів, як Google Classroom або Khan Academy; платформ для відеоконференцій таких, як Zoom або Skype. Визначено характерні особливості та переваги застосування онлайн-платформи Moodle. Досліджено світову практику застосування сучасних технологій дистанційного навчання з визначенням домінуючих онлайн-платформ (Canvas, Blackboard, Brightspace і Moodle) та високого рівня сприйняття дистанційного навчання. Окреслено переваги застосування сучасних технологій дистанційного навчання та перспективи подальших розвідок в контексті розвитку інноваційних технологій для інформатизації та інтелектуалізації суспільства.