ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ В ПЕДАГОГІЦІ ДО НАВЧАННЯ ПРОТЯГОМ ЖИТТЯ - КОПНІЦКІ, Мірослав (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
У сучасному динамічно мінливому світі, де технологічний прогрес і глобальні виклики вимагають постійної адаптації, навчання протягом усього життя стає необхідністю для кожної людини. Традиційні освітні моделі вже не здатні адекватно відповідати потребам сучасного суспільства, тому в педагогіці необхідно впроваджувати інноваційні підходи. У даній статті розглядаються різноманітні інноваційні методи та технології, що сприяють ефективному навчанню протягом усього життя. Аналізується використання сучасних технологій, персоналізоване навчання, гейміфікація та інші прогресивні методи, які можуть кардинально вплинути на те, як ми навчаємося протягом усього життя. У статті аналізуються низка нових освітніх методів і технологій, що мають значний потенціал для підвищення ефективності навчання упродовж усього життя. Особлива увага приділяється ролі цифрових технологій, включаючи інтелектуальні системи навчання, адаптивні навчальні середовища та онлайн-платформи, що сприяють гнучким і персоналізованим шляхам навчання. Крім того, у дослідженні вивчається педагогічна цінність гейміфікації, моделей спільного навчання та стратегій навчання на основі досвіду, підкреслюючи, як ці підходи можуть підвищити мотивацію учнів, їх залученість та довгострокове збереження знань. Завдяки критичному аналізу сучасних тенденцій та емпіричних даних, стаття має на меті надати комплексний огляд способів, за допомогою яких інноваційні педагогічні практики можуть кардинально змінити процеси навчання протягом усього життя та сприяти розвитку стійких, орієнтованих на майбутнє освітніх систем.