УКРАЇНСЬКІ КОЗАЦЬКІ ЗБРОЙНІ СИЛИ: ЕТАП СТАНОВЛЕННЯ ТА ЗАНЕПАД - ЮРІЙ , Михайло; ХРИСТАН, Назар (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2025)
Українські козацькі збройні сили як суто військове формування складалися із сухопутних сил і військового флоту. За системою комплектування підрозділів, їх матеріально-технічним забезпеченням, грошовим і речовим утриманням особового складу, а також за способом відбування козаками служби збройні сили Війська Запорозького не були регулярною армією. Утім, не були вони і ситуативно скликаним ополченням мирних мешканців. Насправді українські козацькі збройні сили становили укомплектоване на корпоративній основі військово-ієрархічне формування з числа визнаних козаками осіб, професійних вояків, яких приймали на службу як добровольців або мобілізували за наказом запорозької влади. Структура військових підрозділів і чисельність їх особового складу змінювалися залежно від конкретної воєнно-політичної ситуації, від наявності людських та матеріальних ресурсів, якими могла скористатися запорозька влада, а також залежно від бойових завдань, що їх належало виконати війську. Попри відсутність у цій сфері уніфікації, сталим було те, що в козацьких збройних силах основним тактичним формуванням залишався полк, чисельність особового складу якого коливалася від кількох сотень до кількох тисяч вояків. Практика участі козацького війська у бойових діях під час різних воєнних кампаній підтвердила загалом доволі високу надійність системи військового управління та організаційної структури військових підрозділів Війська Запорозького.