ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНЦІВ У ВІДЕНСЬКОМУ ПАРЛАМЕНТІ НАПРИКІНЦІ ХІХ СТ. (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ЧАСОПИСУ «РУСЛАН») - ЗУЛЯК, Іван; ПРИЙДУН, Степан (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2025)
У статті досліджується політична діяльність українських депутатів у Віденському парламенті наприкінці ХІХ ст. на основі матеріалів часопису «Руслан». Проаналізовано ключові аспекти їхньої парламентської активності, зокрема участь у законодавчих ініціативах, боротьбу за розширення прав українського населення Галичини, а також протидію політичним і соціально-економічним викликам. Особливу увагу приділено проблемам виборчого процесу, проявам адміністративного тиску та репресивним заходам влади щодо українських депутатів і їхніх прихильників. Дослідження ґрунтується на публікаціях часопису «Руслан», що відображали політичну риторику, дискусії та оцінку діяльності українських парламентарів. Визначено основні напрямки їхньої роботи в парламенті та вплив на формування національно-політичного дискурсу.