ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА КУЛЬТУРА ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ЯК ЧИННИК ІННОВАЦІЙНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - ЧАЙКА, Володимир; ПИСАРЧУК, Оксана (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2024)
В статті проаналізовано ключові поняття дослідження: інноваційна діяльність, інноваційний процес, інноваційність, інноваційна освітня діяльність, інтелектуальна активність; з’ясовано сутнісний зміст поняття «інтелектуальна культура» як чинника інноваційної педагогічної діяльності вчителя початкової школи; визначено теоретико-методологічні основи її формування (системний, синергетичний, культорологічний, праксеологічний, гуманістичний, аксіологічний, суб’єктний, акмеологічний і компетентнісний); обґрунтовано положення про те, що тільки комплексне поєднання та реалізація концептуальних підходів створює передумови для розуміння й осягнення сутності феномена як важливого напряму професійного вдосконалення вчителя початкової школи; на основі встановленого змісту поняття «інтелектуальна культура» визначаємо його як інтегроване особистісне утворення, що містить комплекс теоретико-методологічних та дидактико-технологічних знань, когнітивних, аналітико-прогностичних та інтелектуальних умінь і навичок, здатність до творчого здійснення педагогічної діяльності і взаємодії з навколишнім середовищем на засадах синергетичного підходу. охарактеризовано структуру інтелектуальної культури вчителя початкової школи у взаємодії мотиваційно-ціннісного, когнітивно-процесуального, емоційно-вольового та діагностико-рефлексивного компонентів; визначено причини, що перешкоджають організації інноваційної педагогічної діяльності: шаблонність мислення, брак часу, перевантаження, невпевненість у собі, розчарування невдачами, охарактеризовано конкретні критерії, які засвідчують ефективність нововведень діяльності вчителя початкової школи: актуальність, оригінальність, ефективність та результативність, оптимальність, можливість творчого впровадження в практику.