МОВНА ПОЛІТИКА УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ США В ІНФОРМАЦІЙНІЙ ПІДТРИМЦІ УКРАЇНЦІВ У ПЕРІОД РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ (2014-2024 рр.) - ШИНКАРИК, Юліяна (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2024)
Анотація. У статті висвітлено процеси розвитку українознавчих студій на території США українською діаспорою у період 2014-2024 рр. Увагу сфокусовано на функціонуванні українських шкіл, організацію мовних курсів із вивчення української мови онлайн, підтримку наукових осередків та проектів на українську тематику а також встановлення зв’язків із українськими інституціями. У дослідженні, посилаючись на численні публікації, доведено роль популяризації української мови у протидії російській інформаційній та культурній агресії. Звернено увагу на роль діаспори у ліквідації російських та радянських колоніальних назв, псевдо-наукових теорій тощо. Проаналізовано рефлексії українських науковців щодо питання правопису та мовної політики України загалом. Підкреслено роль та здобутки українських вчених США у галузі філології та історії. Здійснена наукова розвідка підкреслює, що у світовому демократичному суспільстві є запит на українську мову, українську культуру, а це є об’єднуючим фактором національних сил і потребує розвитку та зміцнення в умовах російської війни проти України.