ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - РУДИНСЬКИЙ, Віталій (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2024)
Професійну підготовку майбутніх офіцерів до професійної діяльності у ВВНЗ аналізуємо через призму їх готовності до здійснення діяльності, що забезпечує національну безпеку і оборону України. Саму готовність розглядаємо як суб’єктивний стан особистості, з її здатністю та підготовленістю до виконання, відповідно до фаху, покладених військових завдань із власним прагненням до їх ефективного виконання. Наголошено на результативній підготовці майбутніх офіцерів до професійної діяльності як одній із ключових вимог, що ставляться до керівників та викладачів ВВНЗ, так як вона сприяє їх швидкій адаптації до умов праці, подальшому підвищенню кваліфікації, а відтак, професійному вдосконаленню і фаховому зростанню. Обґрунтовано, що вивчення курсантами навчальних дисциплін, із передбачуваним застосуванням міжпредметних зв’язків, повинно сприяти їхньому багатовимірному компетентнісному становленню. До важливих напрямів реалізації освітнього процесу курсантів, які впливають на професійну підготовку та сповна формують у них готовність до військового фаху й набули поширення у ВВНЗ, належать інтегровані, міжпредметні та проблемні моделі навчання. Акцентовано увагу на системній рівневій підготовці майбутніх офіцерів до професійної діяльності від низького до високого із послідовним переходом готовності майбутнього офіцера до дисциплінарної діяльності; виконанні офіцерами різних функцій, значимою серед яких є військово-педагогічна (майбутній офіцер ‒ це не лише військовий, а й педагог-організатор навчання та виховання); високому ступені соціальної відповідальності, консервативності, суворій регламентації умов здійснення професійної діяльності офіцера; здатності ефективно виконувати службові обов’язки та прийнятті курсантами ВВНЗ відповідного стилю особистого життя, способу мислення, системи цінностей. Розгляд підготовки майбутніх офіцерів до військової професійної діяльності доводить важливість двох видів готовності до такої діяльності ‒ загальної та ситуативної (відповідно до ситуацій), де ситуативна ‒ близька до встановлення такої підготовки та її передстартового стану, тоді як загальна – компетентна, фахова, довготривала підготовленість. Аналіз окреслених проблем підготовки майбутніх офіцерів до професійної діяльності доводить, що виявлені напрями дослідження торкаються лише окремих складових такої підготовки.