ІНФОРМАЦІЙНО-ОСВІТНІЙ ПРОСТІР ЗАКЛАДУ ОСВІТИ: СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ОСВІТНЬОГО ВЕБ-САЙТУ - РЕБУХА, Лілія; БРИК, Роман (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2022)
У статті актуалізовано цифровізацію освітнього процесу як майбутнього шкільної освіти, що створює можливості для дистанційного навчання в усіх її проявах. Підкреслено важливість розробки високоякісних освітніх електронних ресурсів та формування на їх основі інформаційного освітнього простору закладу освіти із створеними спеціальними інформаційними платформами, що нині є значимою умовою для надання якісних освітніх послуг. Розглянуто основні теоретичні підходи до визначення понять «інформаційний освітній простір» та «інформаційне освітнє середовище» та досліджено співвідношення між ними. Схарактеризовано, що інформаційний освітній простір слугує результатом конструктивної освітньої діяльності в умовах інформатизації, тоді як інформаційно-освітнє середовище становить сукупність підсистем, що забезпечують педагогічну взаємодію учасників освітнього процесу завдяки сучасним інформаційно-технічним і навчально-методичним засобам. Зазначено, що створення єдиного інформаційно-освітнього простору уможливлене за впровадження в освітній процес засобів інформаційно-комунікаційних та інтерактивно-інформаційних технологій. Розкрито особливості функціонування веб-сайту в організації інформаційного освітнього простору закладу освіти, як важливого кроку до відкритості освітнього процесу школи громадськості, батькам та зацікавленим особам до питань формування і реалізації освітньої політики освітнього закладу. Доведено, що шкільний веб-сайт надає вчителям, учням та їхнім батькам доступ до навчальної інформації та спрямований на надання додаткової допомоги та підтримки всім учасникам освітнього процесу. Аргументовано скерування веб-сайту на сприяння розвитку наукових досліджень школярів та його мотивуючу складову для майбутніх освітніх школярів. Виокремлено основні притаманні веб-сайту функції: представницьку, інформаційну та комунікаційну. Зроблено висновок про те, що інформаційно-освітній простір має великий вплив на всіх учасників освітнього процесу, тоді ж як веб-сайт закладу освіти цілеспрямовано направлений на підвищення ефективності освітньої діяльності, впровадження освітніх інновацій, збільшення рівня інформаційної відкритості і прозорості закладу загальної середньої освіти.