ПРОФЕСІЙНІ ОРІЄНТИРИ СТАРШОКЛАСНИКІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЯК ОСНОВА СВІДОМОГО ВИБОРУ ПРОФЕСІЇ - КАВЕЦЬКИЙ, Віктор; ТАТАРУК, Дарина (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2022)
У статті «Соціально-професійні орієнтири старшокласників закладів загальної середньої освіти як основа свідомого вибору професії» досліджено особливості формування позицій оптантів щодо питань, пов’язаних з вибором напряму професійної самореалізації. Наголошено на тому, що структурні суспільні перетворення потребують якісно нового підходу до організації профорієнтаційної діяльності в освітніх закладах. Зазначено, що при створенні умов для забезпечення високого рівня готовності до вибору професії учнями, необхідно враховувати ставлення самих оптантів до даної проблеми. Тож метою було проаналізувати динаміку розвитку соціально-професійних орієнтирів старшокласників як основи свідомого професійного самовизначення. В статті висвітлено підходи до окреслення сутності професійного самовизначення як цілісного процесу, наведено його основні показники на стадії оптації та критерії для визначення ступеня готовності оптантів до вибору фаху. Визначено мотиваційну основу професійного самовизначення як систему стимулів, що спонукають особистість на реалізацію потреби в професійній самореалізації. Виокремлено чинники, під впливом яких формується ставлення до тих чи інших професій. У статті наведені результати анкетних опитувань старшокласників Тернопільської області проведених в 2011, 2014, 2017 і 2020 роках, що дало змогу проаналізувати динаміку формування позицій оптантів щодо питань, пов’язаних з вибором напряму професійної самореалізації, у часовому розрізі. Визначено найпрестижніші, з точки зору оптантів, професії а також вплив ставлення до того чи іншого фаху на вибір подальшого професійного шляху. Досліджено зміни в уподобаннях оптантів крізь призму років. Наведено перелік найбажаніших, з точки зору учнів, напрямів подальшої професійної самореалізації а також виокремлено професії, попит на які серед оптантів спадає або зростає з часом. Детально проаналізовано мотиваційну основу професійного самовизначення, зокрема, визначено провідні мотиви вибору фаху учнями 9-го і 11-класу та досліджено зміни у формуванні мотиваційного ядра професійного самовизначення упродовж досліджуваних періодів. Проаналізовано найвагоміші чинники впливу на професійне самовизначення учнів та налаштованість оптантів на обстоювання самостійності свого вибору.