ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ США У ВИСВІТЛЕННІ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 РР. - ГОМОТЮК, Оксана; НЕДОШИТКО, Ірина (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2022)
У статті розглянуто діяльність української діаспори США з метою висвітлення фактів про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні. З’ясовано, що світ пізнав правду про цю страшну сторінку нашої історії завдяки таким відважним правдолюбам як Малком Магерідж, Вільям Баклі, Роберт Конквест та Джеймс Мейс. Доведено, що українська діаспора США і до сьогодні тримає активну позицію у висвітленні трагічних подій 1932–1933 рр., адже світ має про це знати; у свідомості поколінь має закарбуватися глибоке розуміння того, що подібне ніде і ніколи не має повторитися. Так, у 2015 році з ініціативи української громади у Вашингтоні було відкрито Меморіал жертвам Голодомору 1932-33 років. Палата Представників Конгресу США одноголосно визнала Голодомор в Україні актом терору і масового вбивства, скерованим проти українського народу. У деяких штатах інформацію про Голодомор внесли до навчальних планів середніх шкіл. Наголошуємо, що тема Голодомору 1932–1933 рр. в Україні така страшна і глибока, що, мабуть, мине чимало часу, поки вона буде вивчена й усвідомлена українцями і світом. Проте як етнічні українці, так і ті, хто проживає в діаспорі, мають докладати максимум зусиль для висвітлення всієї правди та гідного вшановування пам’яті усіх жертв геноциду українського народу.