УКРАЇНСЬКОМОВНА ПЕРІОДИКА ДІАСПОРИ США ЯК ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК ЗБЕРЕЖЕННЯ КОМУНІКАЦІЇ МІЖ ЕМІГРАЦІЄЮ ТА УКРАЇНОЮ - БІЛОВУС, Леся; ЯБЛОНСЬКА, Наталія (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2022)
Мета дослідження – дослідження та типологізація українськомовних періодичних видань діаспори США, їх вплив на збереження національної ідентичності. Методологія дослідження базується на принципах історизму, системності, науковості, верифікації, авторської об’єктивності, а також на використанні загальнонаукових та спеціально-історичних методів. Наукова новизна полягає в тому, що вироблено типологію такої періодики за регулярністю виходу, актуальністю змісту, різноплановістю, постійністю заголовка, спрямуванням видання, наявністю організації (однієї чи кількох) чи медіа групи, органом яких і виступає дане видання, також зроблено аналіз окремих журналів різного спрямування. Висновки. Збереження власної культури, рідної мови, віри в інтернаціональному середовищі можливе, і важливу роль у ньому відіграють періодичні видання. Українськомовні газети та журнали діаспори США допомогли зберегти зв’язок іммігрантів із їхньою батьківщиною, стали елементом, що об’єднує навколо себе саме за національною ідентичністю. Аналіз газет та окремих журналів Українського народного союзу, Союзу українок Америки, церковного та мистецького спрямування доводить, що вони стали важливим елементом життя нашого етносу в США та допомогли зберегти свою мову, культуру, віру й національне світорозуміння.