ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ/ІНСТИТУТ УДОСКОНАЛЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ВЧИТЕЛІВ/ КРІЗЬ ПРИЗМУ ОЧІЛЬНИКІВ (1940-і РОКИ – СЕРЕДИНА 1970-х РОКІВ) - НЕДОШИТКО, Ірина (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
У дослідженні на основі аналізу архівних джерел та відкритих опублікованих документів періоду 1940-х років – середини 1970-х років проаналізовано хронологічні рамки зміни керівництва закладу. Опрацьовано їхню біографію, матеріально-побутове забезпечення, фінансування науково-педагогічного персоналу, а також взаємодію інституту з іншими закладами післядипломної освіти. Методологія розвідки ґрунтується на комплексному застосуванні загальнонаукових методів (аналіз, порівняння, синтез, узагальнення) та спеціально-історичних, зокрема, історико-системного, хронологічного. Наукова новизна полягає в тому, що чи не вперше досліджується така проблема, оскільки повного та цілісного вивчення керівництва інститутом на сьогодні в науковій літературі немає або є лише частково. Особлива цінність такої праці уможливлює різнобічно вивчити циклічність зміни очільників закладу післядипломної педагогічної освіти Тернопільської області в загальноукраїнському контексті. У статті висвітлено поетапність зміни керівників, подано період функціонування інституту без директора та його наслідки. Проаналізовано соціальні, фінансові, правові умови регулювання питання керівництва закладом. Описано процес тісної взаємодії з обласним відділом народної освіти, прослідковано знаходження інституту та географію проведення курсів підвищення кваліфікації вчителів. Стаття порушує питання нормативно-правового врегулювання призначення директорів закладу післядипломної освіти тощо. Зроблено аналіз адміністративної, організаторської, методичної та педагогічної діяльності керівників інституту удосконалення кваліфікації вчителів /післядипломної педагогічної освіти крізь призму історичного виміру.