ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ІЗ МЕДИЧНОЮ ОСВІТОЮ НА ТЕРИТОРІЇ ГЕНЕРАЛЬНОЇ ОКРУГИ «ВОЛИНЬ-ПОДІЛЛЯ» В УМОВАХ НАЦИСТСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ - ДАНИЛЬЧУК, Віталіна (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2026)
Мета дослідження – проаналізувати проблему підготовки фахівців із медичною освітою на території генеральної округи «Волинь-Поділля» в період нацистської окупації. Методологію дослідження складають загальнонаукові та спеціальні історичні методи. В основу роботи покладено принципи історизму, наукової об’єктивності та проблемно-хронологічний підхід. Значимість полягає у тому, що на основі архівних документів, преси того періоду в регіональному вимірі комплексно досліджено основні проблеми підготовки фахівців із медичною освітою на території генеральної округи «Волинь-Поділля» в умовах нацистської окупації. Висновки. Простежено, що підготовка фахівців із медичною освітою розпочалася в регіоні восени 1941 р. Організація навчання медичних кадрів на території генеральної округи «Волинь-Поділля» здійснювалася, в основному, в закладах середньої спеціальної освіти та через короткострокові фахові курси. Найбільш відомими були «Школа сестер-акушерок» та «Школа фармацевтів», що діяли у місті Рівне, і навчанням у яких поступово була охоплена значна кількість молоді. Окрім того, у різних населених пунктах округи організовувалася курсова підготовка зубних техніків, медичних, епідемічних сестер, фармацевтів, санітарок, дезінфекторів тощо. Освітні програми були пристосовані до тогочасних вимог у сфері шкільництва й охорони здоров’я і включали як загальноосвітні, так і професійно зорієнтовані дисципліни. Важливою складовою була практика на базі медичних установ. Більшість лекторів мала вищу освіту. Викладання вузькопрофільних, спеціалізованих предметів покладалося на лікарів. У тогочасних непростих умовах функціонування означених закладів відзначалося значними труднощами, пов’язаними із матеріально-технічним, фінансовим, господарським забезпеченням та іншими проблемами. Доведено, що діяльність медичних фахових шкіл і курсів була під контролем окупаційної влади.