СТАНОВЛЕННЯ НІМЕЦЬКО-УКРАЇНСЬКИХ ВІДНОСИН НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (1917–1921 РР.) - ДАЦКІВ, Ігор (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2025)
У статті розглядаються міжнародні взаємини України у початковий період національно-демократичних змагань 1917–1918 років. Визначаються передумови зближення України з Німеччиною на завершенні Першої світової війни. Крім того, аналізуються особливості взаємин між Німеччиною та урядами Української ЦР, що розкривають політичний вплив Німеччини на формування і розвиток української державності. Окрему увагу приділено участі української делегації у Брестських перемовинах та укладенню мирного договору з Центральними країнами. Стаття також підкреслює господарські аспекти німецько-українських відносин, які мали вагомий вплив на зовнішньополітичну орієнтацію Берліна та Києва і стали важливим фактором під час перемовин та підписання міжнародних актів. Простежується робота українських дипломатичних представництв і торговельних місій, спрямована на підтримку розвитку української економіки та забезпечення потреб. Аналізуючи вплив міжнародної політичної ситуації на відносини між Німеччиною та Україною, акцентовано, що, завдяки економічним домовленостям, головним успіхом України стало збереження державної незалежності, вихід на міжнародну арену і продовження визвольних змагань у майбутньому.