МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ТРЕНІНГОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПІД ЧАС ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ МИСТЕЦЬКИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - КАЛАУР, Світлана; ВАНЮГА, Людмила (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2024)
Анотація. Стаття присвячена аналізу методичних аспекти організації професійної підготовки здобувачів спеціальності 026 «Сценічне мистецтво» під час професійної підготовки у коледжах. Охарактеризовано психолого-педагогічні аспекти акторської професії, визначено її головні риси та з’ясовано, що сценічне мистецтво передбачає багаторівневе спілкування, під час якого відбувається безпосередня взаємодія, яка виступає головною умовою діяльність актора. Визначено спектр особистісних та професійно-значущих якостей, до яких відносимо: спрямованість на міжособистісне спілкування, а також відкритість і безпосередність у спілкуванні; емоційну витонченість, сценічну виразність та пластичність; розвинену уяву та здатність до перевтілення і співпереживання; емоційну саморегуляцію; вольове управління своєю поведінкою. У професійній діяльності актора комунікація виступає головним інструментом та матеріалом творчості. Визначено, що інтерактивні технології відіграють вагому роль під час організації професійної підготовки майбутніх акторів у закладах фахової передвищої освіти. Авторами досліджено потенціал тренінгових технологій під час формування готовності до професійної діяльності у контексті підвищення комунікативної компетенції. Тренінг розглядається як спеціально поєднані інтерактивні методи, що спрямовані на вдосконалення комунікативної компетенції та розвиток вмінь і навичок міжособистісного спілкування майбутніх акторів на основі розширення спектру власних особистісно-професійних рис та якостей. У статті акцентовано увагу на тому, що тренінг для майбутніх акторів у методичній площині є спектром особливостей, які розкриті та коротко проаналізовані у методичному контексті. Серед ігрових методів тренінгу, що доцільно використовувати в освітньому процесі закладів фахової передвищої освіти, які готують майбутніх фахівців мистецьких спеціальностей, особливу роль відводимо методу рольових ігор. Вважаємо, що рольова гра виступає у двох вимірах: служить задоволенню конкретних потреб; спрямована в майбутнє, оскільки в ній або прогнозуються, або моделюються конкретні життєві ситуації, або закріплюються властивості, якості, навички, здібності, які необхідні для виконання соціальних, професійно-творчих функцій. Завдяки участі у тренінгах майбутні актори опановують нестандартні підходи до професійної діяльності, вчаться бути неупередженими в оцінках, розвивають креативне мислення. Під час участі здобувачів освіти у тренінгу вдосконалюються уміння керувати почуттями, володіння голосом, мімікою, жестикуляцією, здатність адекватно висловлювати свої наміри та прагнення. Тренінги сприяють формуванню у здобувачів освіти за спеціальність 026 «Сценічне мистецтво» розкутості художньої думки, розвивають сміливий політ фантазії, гнучкість у прийнятті рішень.