УКРАЇНА – НАТО В СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ - КЛІШ, Андрій (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2023)
Анотація. У пропонованій статті розглянуто історію співпраці України з НАТО в сучасній системі міжнародної безпеки (у хронологічних рамках 1991–2023 років). Зазначено, що вступ України до інтегрованого євроатлантичного простору є гарантією її незалежності та територіальної цілісності. Автор відзначає нові виклики сучасного світу, такі як кібербезпека, інноваційний потенціал, економічний розвиток та стратегічне партнерство в області енергетики, які стають ключовими компонентами членства в НАТО. Закцентовано, що в умовах глобальної нестабільності та загроз вступ України до НАТО визначається ключовим елементом стратегії національної безпеки. Зауважено, що матеріально-технічне забезпечення за стандартами НАТО є основним аспектом, що обґрунтовується змінами в політиці Альянсу та наданням значної фінансової та військово-технічної допомоги після анексії Криму Росією, початком війни на Донбасі (2014 р.) а також після початку повномасштабної російсько-української війни (24 лютого 2022 р.), коли НАТО засудили російську агресію та підтвердили, що Росія є найбільшою загрозою безпеки в регіоні. Висловлюється сподівання на отримання безпекових гарантій від Північноатлантичного альянсу та наголошується на важливості підтримки України у зв'язку з війною.