ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ У ЄВРОПЕЙСЬКУ СИСТЕМУ ОСВІТИ НА ПОЧАТКУ ХХІ СТ. КРІЗЬ ПРИЗМУ СПІВПРАЦІ З ЄВРОПЕЙСЬКИМ ФОНДОМ ОСВІТИ - АЛЕКСІЄВЕЦЬ, Леся; ПЕТРИК, Тетяна; ПЕТРИК, Юрій (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2024)
Анотація. У статті висвітлено співпрацю України з Європейським фондом освіти на початку ХХІ ст. Відзначено важливість інтеграції України у структури Європейського Союзу через активну участь у програмах Європейського фонду освіти, оскільки Україна знаходиться на шляху до Європейського Союзу та набула статус країни-кандидата на членство в Європейському Союзі. Описано проєкти, які були реалізовані за співпраці між Міністерством освіти і науки України та Європейським освітнім фондом. Співпраця ґрунтується на таких напрямках, як безперервне навчання, вдосконалення професійних якостей, визначення необхідності у компетентностях і працевлаштуванні, навчання у веденні бізнесу, удосконалення професійної освіти, системне адміністрування і забезпечення коштами, участь у Туринському процесі. Серед проєктів, що реалізовувалися протягом 2011–2020 років, виділяються «Покращення системи професійно-технічної освіти шляхом прогнозування й адаптування вмінь та навичок, соціального партнерства та оптимізації використання ресурсів» (2011–2013), «PRIME: прогнозування впливу реформ у галузі професійної освіти та підготовки робітничих кадрів» (2014–2015), «Навчання на виробництві» (2015–2017), «Децентралізація професійно-технічної освіти в Україні – поштовх до дій» (2016), «Державно-приватне партнерство у розвитку професійної освіти» (2018–2019), «Підвищення ефективності регіональних мереж ПТО: спільна робота над створенням Центрів професійної досконалості в Україні» (2019), «Реформування обласних мереж професійної (професійно-технічної) освіти в Україні: запровадження автономії та звітності закладів професійної (професійно-технічної) освіти» (2019–2020). Висвітлено основні вектори цих проєктів, проаналізовано їхні основні складові, розглянуто ключові аспекти реалізації проєктів, проаналізовано головні компоненти, що входять у їх структуру. З’ясовано особливості реалізації згаданих проєктів у контексті співпраці Європейського фонду освіти з Міністерством освіти і науки України, тенденції їх реалізації та впровадження. Розглянуто роль взаємодії між Міністерством освіти і науки України та Європейським освітнім фондом як важливий фактор для інтеграції України у європейську систему освіти та визначено перспективи цього співробітництва.