УКРАЇНА В КОНТЕКСТІ КОЛЕКТИВНОЇ БЕЗПЕКИ ЄВРОПИ: РОЛЬ ДЕРЖАВ ТА МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - КЛІШ, Андрій (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2024)
Анотація. У пропонованій статті розглянуто концепції балансу сил у міжнародних відносинах, її історичному розвитку та сучасному застосуванню. Автор розглядає теоретичні підходи до балансу сил, їх переваги та недоліки, а також практичні приклади балансування між державами в Європі та світі у ХХ – поч. ХХІ ст. Особлива увага відводиться ролі НАТО та США, а також міжнародному союзу, які намагаються стежити за колективною безпекою та викликами, що їх ставить Росія під керівництвом Путіна для міжнародного порядку.