РОЛЬ ВІРИ І ЗНАННЯ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ: КРІЗЬ ПРИЗМУ ПОГЛЯДІВ ПАТРІАРХА ЙОСИФА СЛІПОГО - ЗВАРИЧ, Ганна; РЕБУХА, Лілія (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2023)
У статті проаналізовано роль віри і знання у процесі формування особистості, яке пов'язане з освітньою діяльністю особи, а відтак із сформованими духовними компетенціями. Доведено, що заклади освіти слугують дієвим осередком культури та здатні генерувати цілісну особистість із певними ціннісними орієнтаціями для становлення гідного громадянина сучасного суспільства. Окреслено важливість віри і знання, які чинять вплив на становлення гуманістично-спрямованої, всесторонньо-розвиненої особистості. Нині релігійна освіта є основою моральності. Відповідно вихованню моральності сприяли як провідники Церкви, так і видатні українські вчені-педагоги, що допомогло створити українську християнську педагогіку. Відстежено, великий вклад Патріарха Йосифа Сліпого у розбудову духовної освіти українського народу, що сприяє християнському вихованню добрих і чесних громадян для суспільства. Доказано, що віра є достатньо тонким духовним світом суб’єктивних переживань, прагнень і релігійних уявлень, вона присутня в науці і науковій творчості, в мистецтві і в повсякденному житті. Віра надихає кожну особу до пізнання вищих духовних і моральних цінностей, тому поглиблене занурення у знання в цій царині виступає важливим чинником зміцнення віри. Патріарх Йосиф Сліпий аргументовано доводить, опираючись на знанні, що без віри повсякденне життя не має змісту, так як людина народжується з потребою віри, живе з нею і розвиває її у собі. Кожен із нас є носієм віри і ділиться цією якістю з іншими людьми, що формує дієве поле духовного спілкування. Обґрунтовано, що знання слугує носієм великого духовно-ціннісного потенціалу, де від змістового наповнення освітніх дисциплін безпосередньо залежить формування світоглядних позицій молодої людини. Відтак без віри у силу знання неймовірно важко пізнати себе та довкілля в цілому. Зроблено висновок про те, що віра формує світогляд особистості, її прагнення, уможливлює самозреалізування. Для особистості віра дає життєві сили, спричинює доступ до людського буття, слугує головною передумовою входження сучасної людини в нову цілісну систему цінностей, яке суспільство вкладає в основу виховання. Нині відстежується той факт, що в сучасній парадигмі гуманізації та гуманітаризації освіти феномен віри набуває статусу потужного знаряддя у формуванні соціально-орієнтованої, всебічно-гармонійної особистості.