ОСВІТНЬО-ВИХОВНІ АСПЕКТИ ДУХОВНОЇ СПАДЩИНИЙОСИФА СЛІПОГО - ДУРДАС, Галина (ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ : ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, 2023)
У статті висвітлюється життєвий шлях та основні напрями діяльності митрополита Української греко-католицької церкви, духовного борця за українську державність – Йосифа Сліпого. Основну увагу зосереджено на освітньо-виховних аспектах духовної спадщини митрополита. Розглянуто вплив родинного середовища, а також громадських та релігійних діячів на формування світогляду майбутнього Патріарха, плекання християнських чеснот та любові до праці. Описано період навчання Й. Сліпого, його становлення як богослова, науковця, педагога. Висвітлено сферу дослідницьких інтересів митрополита. Проаналізована викладацька діяльність о. Йосифа, його досвід роботи на посаді ректора Львівської духовної семінарії, а згодом Греко-католицької Богословської академії. Виокремлено педагогічні ідеї Й. Сліпого, які ґрунтуються на засадах християнської педагогіки. З’ясовано, що ключовими складовими його освітньої моделі навчання були християнська мораль, духовні цінності, милосердні діяння, а також виховання молоді в дусі національної ідеї. Висвітлено основні підходи митрополита до формування духовного світогляду молодого покоління. Вагомим аспектом духовного розвитку своїх вихованців митрополит вважав мистецьку сферу, залучаючи їх до збирання цінних пам’яток історії та культури. Таким чином, Й. Сліпий прагнув прищепити молоді любов та повагу до історичної спадщини. Значну увагу приділяв естетичному вихованню молодого покоління, долучаючи семінаристів до відвідин музею, хору, участі в авторських вечорах видатних діячів, бібліотечної справи. Досліджено, що особливу роль у підготовці студентів до громадсько-культурної діяльності відігравала «Читальня богословів ім. М. Шашкевича», яка була відновлена о. Йосифом за часів його ректорства у Духовній семінарії. Зазначено, що Й. Сліпий в освітньо-виховному процесі навчав молодь не лише словесно, а й виховував власним прикладом. Проаналізовано науковий доробок та педагогічні ідеї Патріарха в еміграції. Вказано, що вершиною освітньої діяльності Й. Сліпого є заснування Українського католицького університету ім. св. Климентія Папи. З’ясовано, що особиста духовність, любов до Бога та людей, активна громадянська позиція Кардинала стали основою морального виховання молодого покоління, а його навчання та педагогічні настанови є надзвичайно вартісними в сучасних умовах розвитку освітньої сфери.